Kjønnsvorter
Kjønnsvorter, også kalt kondylomer, er vorter på huden i underlivet og regnes som en seksuelt overførbar infeksjon. Vortene kommer av et virus ved navnet humant papillomavirus (HPV), og smitter ved hudkontakt. Kjønnsvorter kan variere i størrelse og utseende. Noen er små, hudfargede og flate, andre kan være mer knudrete og hvite. Antallet kan også variere, noen får kun én vorte, mens andre får flere. I tillegg til vortene er det ikke uvanlig å få plager som kløe, svie, samt små sprekker i hud og slimhinne. Dette kan medføre smerter ved samleie og vannlating.

 

Behandling
Synlige kjønnsvorter kan behandles. Uten behandling vil vortene i mange tilfeller forsvinne av seg selv innen 12-18 måneder. Man kan altså la være å behandle kjønnsvorter, men de vil vanligvis forsvinne raskere med behandling.
Det finnes mange ulike midler til behandling av kjønnsvorter. De to vanligste behandlingene er pensling og krem.
Laser er en velegnet behandlingsmetode, og brukes hvis annen behandling ikke har hatt tilstrekkelig effekt. Behandlingen anvendes spesielt hvis det er store kjønnsvorter og det er vanskelig å komme til med annen behandling.

Kjønnsvorter